Neoclassicistische herenwoning

Tekst van Notariswoning Burm met siertuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79377)

Opmerkelijke neoclassicistische herenwoning gebouwd in opdracht van notaris Theodoor Urbain Burm in 1877 (zie kadasterarchief). Later buitengoed van baron Emile Tibbaut (Kalken 1862 - Parijs 1935), volksvertegenwoordiger, voorzitter van de Kamer en minister van Staat, zie gedenkplaat van 1957 links van de voordeur. Vervolgens notariswoning Alfons D’Hooge, nu privéwoning. Erachter gelegen grote tuin met laat-19de-eeuwse landschappelijke aanleg en dienstgebouwen eveneens van 1877. Tuintoegang rechts van het huis met ijzeren poort tussen gemetste pijlers met vaasbekroning. Stoep voor het huis van de straat gescheiden door vierkante arduinen stoeppalen verbonden met ijzeren ketting.

Herenhuis met authentiek voorkomen en kenmerkende U-vormige aanleg. Bestaande uit een hoofdvolume van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok evenwijdig aan de straat, pannen), geflankeerd door twee kleine vooruitspringende volumes van één travee en één bouwlaag onder schilddak (nok loodrecht op de straat, pannen). Ingeplant op de oude rooilijn aan de provinciale baan en daardoor uitspringend ten opzichte van de jongere bebouwing.

Onderkelderd woonhuis van het dubbelhuistype onder schilddak met één dakkapel en twee siervazen op de nokeinden. Monumentale gepleisterde en witgeschilderde gevel op arduinen plint met keldervensters, gevat tussen hoekpilasters met verdiepte panelen. Horizontaal gemarkeerd door puilijst, cordon en verkropt hoofdgestel, bestaande uit architraaf, fries met spiegelpanelen en gekorniste kroon- en tandlijst met consoles met bladwerk. Licht vooruitspringende en rijker uitgewerkte centrale deurtravee. Steekboogvensters met T-ramen, behouden schrijnwerk. Benedenvensters op arduinen lekdrempel rustend op consoles en afgesloten door persiennes. Bovenvensters voorzien van geriemde omlijsting met sluitsteen. Getoogde voordeur in arduinen omlijsting met sierlijke sluitsteen, voorafgegaan door arduinen trap, behouden vleugeldeur in uitgewerkte neoclassicistische stijl. Zijgevels en achtergevel zijn beraapt.

Linker bijgebouw met getoogde koetspoort, vleugeldeur met bovenlicht voorzien van ijzeren traceerwerk. Aan tuinzijde gelijkaardige poort onder rond luikje. Baksteenvloer versierd met geometrisch patroon in gesinterde baksteen. Gelijkaardig rechter bijgebouw met venster onder houten rolluikkast in plaats van poort. In zijgevel achteraan, getoogde deur als toegang tot dit vroegere dienstgebouw.

Achtergevel met dezelfde ordonnantie als de voorgevel, centraal gemarkeerd door beglaasde vleugeldeur onder jongere glazen luifel. Daarboven rondboogvormig traphalvenster met vaasmotief in geslepen glas in het midden van ovaalvormig ijzerwerk. Kleine oculus met dezelfde afwerking. Vlak bepleisterd hoofdgestel en dito omlijsting rond de getoogde muuropeningen sterk contrasterend met het rotseerwerk, typisch voor de bouwperiode en stijl.

Interieur. Traditionele dubbelhuisindeling met centrale hal en flankerende salons, zowel op de begane grond als de bovenverdieping. Kwaliteitsvol interieur met een opmerkelijke uitwaaierende staatsietrap tegen de achtergevel, die doorloopt tot aan de zolderverdieping en verlicht wordt door een groot rondboogvormig en rond venster. Traphal met wit en zwarte marmeren vloer. Behouden neoclassicistisch stuc- en binnenschrijnwerk. Voormalig kabinet van Emile Tibbaut aan de straat, volgens de overlevering door hem verrijkt met een neogotische schouw.

In de tuin achter de woning, bakstenen dienstwoning voor dienstbode, koetsier en hovenier met stal. Bakstenen huis van drie traveeën en één bouwlaag onder schilddak (pannen), gelijktijdig met woonhuis in 1877 gebouwd. Gevels versierd met spiegelboogvormige spaarvelden met getoogde muuropeningen met behouden schrijnwerk. Achtergevel, uitgevend op de aangebouwde glazen serre onder lessenaarsdak, met pittoreske tudorboogvormige gekoppelde venstertjes.

Fraaie tuin met laat-19de-eeuwse landschappelijke aanleg met dendrologisch waardevol bomenbestand. Typisch zacht glooiend niveau, met slingerende paden, lovergang, gekandelaarde bomen en een troggewelfde voorraadkelder.

  • Mondelinge gegevens verstrekt door de bewoners, Overmere, 2005.
  • Prentbriefkaartencollectie dhr. D. De Block, Overmere.
  • Een eeuw Overmere in beeld, Heemkundige Kring Overmere, XVIII, 4, 2000, p. 164.
  • Overmere ons dorp, Overmere, 1992, p. 22-23, 45.
  • DE WILDE I., Zele-Berlare. Open Monumentendag zondag 14 september ’97, Zele – Berlare, 1997, z.p.
  • VAN WAELVELDE W., Baron Emiel Tibbaut (1862-1935) - Volksvertegenwoordiger en Minister van Staat, Heemkundige Kring Overmere, V, 3, 1987, p. 50-62.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Notariswoning Burm met siertuin [online], https://id.erfgoed.net/teksten/79377 (geraadpleegd op ).