Molen Decoster of Tombeelmolen

Bakstenen bergmolen van 1923 (zie datering in metselwerk), opgetrokken in opdracht van G. Decoster zie naam. De molen is gebouwd op de plaats van een houten standaardmolen, die in 1918 getroffen was door Duitse bombardementen. Deze vrij kleine molen is één van de laatste beltkorenmolens die nog gebouwd werden in Vlaanderen, op het ogenblik dat windmolens vanuit economisch standpunt niet meer rendabel geacht werden; vandaar dieselmoter. IJzeren koning en aanwezigheid van verschillende hulptoestellen verwijzen naar de bouwperiode.

In 1999-2000 werd de molen gerestaureerd. Recent roodgeschilderde bergmolen met drie zolders (inclusief kapzolder) en twee gangen. Conische bakstenen molenromp onder zadeldak met breuk-gordingen. IJzeren kruis van geklonken platen. Geschrankt geplaatste segmentboogvormige vensters en vlak afgedekte toegangspoorten. Datering (1923) door halfverheven baksteenmetselwerk. Grotendeels behouden binnenwerk met twee koppels maalstenen, roerend werk, luiwerk en hulptoestellen.

Ten westen van de molen kleine recente bakstenen wegkapel met gevelsteen "ANNO 1750", vervangt vermoedelijk een oudere kapel.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archiefnummer W/00293.
  • CORNILLY J. 2001: Monumentaal West-Vlaanderen. Beschermde monumenten en landschappen in de provincie West-Vlaanderen, deel I, Arrondissementen Ieper, Kortrijk, Roeselare, Tielt, Brugge, 38.
  • DENEWET L. 1991: Een esthetische molenrestauratie te Outryve, Molenecho’s 19, 12-13.
  • DENEWET L. 1999: Vijf goedgekeurde West-Vlaamse molenprojecten in 1999, Mededelingenblad Werkgroep West-Vlaamse Molens 15, 68-75.
  • DEVLIEGHER L. 1984: De molens in West-Vlaanderen, Tielt, 124-125.
  • DEVYT C. 1966: Westvlaamse windmolens, Brugge, 99.