Mitrailleursnest uit de Eerste Wereldoorlog

Mitrailleursnest uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen vlakbij de grens met Nederland, aan het noordelijke einde van de Zeedijk. Het bouwsel is een overblijfsel van de "Holland Stellung" of "Hollandlinie", die de bezettende Duitsers hadden uitgebouwd langs de Belgisch-Nederlandse grens, uit vrees voor aanvallen van de geallieerden vanuit het neutrale Nederland. De linie bestond uit een elektrische afspanning met wachtposten. Achter de draadversperring werd een netwerk van bunkers opgericht. Meestal kwamen deze in groepen voor, de meeste zijn manschapbunkers, een soort versterkte kazernes. Hier en daar waren bunkers met een defensieve rol; deze stonden het dichtst bij de Nederlandse grens en werden geflankeerd door versterkte mitrailleursnesten.

Auteurs:  Hooft, Elise; Callaert, Gonda