Ensemble van drie betonnen manschapbunkers uit de Eerste Wereldoorlog

Ensemble van drie betonnen manschapbunkers uit de Eerste Wereldoorlog, in de omgeving van de hoeve op nummer 5. Deze site is een getuige van de zogenaamde "Holland Stellung" of "Hollandlinie", die de bezettende Duitsers hadden uitgebouwd langs de Belgisch-Nederlandse grens, uit vrees om aanvallen van de geallieerden vanuit het neutrale Nederland. De linie bestond uit een elektrische afspanning met wachtposten. Achter de draadversperring werd een netwerk van bunkers opgericht. Meestal kwamen deze in groepen voor, de meeste zijn manschapbunkers, een soort versterkte huisvesting. Hier en daar waren bunkers met een defensieve rol; deze stonden het dichtst bij de Nederlandse grens en werden geflankeerd door versterkte mitrailleursnesten.

Op het einde van de Tweede Wereldoorlog dienden de aanwezige bunkers als schuilplaats voor de burgers tijdens de "Slag om 't Molentje" (zie Moerkerke).

Ten noordoosten, een betonnen bunker met vierkant grondplan en plat dak. Deze bunker is van het type W-D, zijnde een machinegeweer-bunker. Op het eerste zicht een nietig personeelsverblijf, binnenin echter voorzien van drie posities voor machinegeweren. De schietgaten zijn zodanig georiënteerd dat ze een maximale sector bestrijken. Enig bewaard voorbeeld van dit type langs de Hollandlinie.

Ten zuiden van het huis, een bunker van het type W-C: kleine personeelsbunker, vierkant met plat dak. Naast de deur bevindt zich een vierkant schietgat. Van dit type bleven twee voorbeelden bewaard langs de linie.

Ten westen van de woning, opvallende bunker met drie hoge schoorstenen en pannen dak. Bunker van het type W-B: zou gediend hebben voor het onderbrengen van de infanterie. Twee ingangen, haaks op elkaar geplaatst. Binnenin drie kamers, gescheiden door dunne bakstenen muurtjes.

• Technische informatie verstrekt door de Simon Stevinstichting, Werkgroep Moderne Fortificatie, juni 2005.

Auteurs:  Hooft, Elise; Callaert, Gonda