herenhoeve

Tekst van Herenhoeve met herenboerenpark (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/787)

Herenhoeve uit de eerste helft van de 17de eeuw (waarschijnlijk 1623), sinds 1923 in bezit van de familie Van Bockryck. Maasstijl uit de eerste periode, met laat-classicistische verbouwingen van 1788.

Thans L-vormig geheel, resterend van een gesloten complex, zoals aangeduid op de Ferrariskaart, waarvan in 1844 (Atlas van de Buurtwegen) de zuidvleugel, achteraan het erf reeds was verdwenen. Daarna verdween ook de oostvleugel.

Ommuurde tuin rechts en achter het gebouw. Het oorspronkelijk erf werd omgevormd tot een Franse tuin; achteraan een Engelse tuin met enkele merkwaardige bomen, onder meer een reusachtige rode beuk.

Bakstenen gebouwen van twee bouwlagen onder schild- (noordvleugel, leien) en zadeldaken (Vlaamse pannen); de noordelijke straatvleugel is voorzien van dakkapellen en twee gesmeed ijzeren windvanen. De oorspronkelijke afwerking is van mergelsteen: hoekbanden, banden, kroonlijst, resten van de oorspronkelijke vensteromlijstingen. De kroonlijst aan straatzijde dateert uit de periode van de bouw: geprofileerd op ojiefvormige consoles, met een fries van cartouches, ruiten en rechthoeken; aan erfzijde een bakstenen muizetandfries. Gesmeed ijzeren muurankers met krullen (17de eeuw).Te oordelen naar de plaatsing van de banden waren de oorspronkelijke vensters mergelstenen kruiskozijnen, waarvan de straatzijde op de eerste bouwlaag een aantal korfboogvormige, bakstenen ontlastingsbogen behield. De erfzijdegevel bewaarde een paar kleine mergelstenen vensters met negblokken.

De huidige muuropeningen zijn een laat-classicistische aanpassing, door de sluitsteen van de deur aan erfzijde gedateerd 1788. Rechthoekige vensters in een kalkstenen omlijsting, oorspronkelijk beluikt op de benedenverdieping (duimen). Rondboogdeur in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met imposten en sluitsteen met hogervermelde datering.

De lange, noordelijke straatvleugel bevat de inrijpoort: rondboogpoort in een kalkstenen omlijsting met negblokken aan de posten en een sluitsteen met weggehakt wapenschild of opschrift. In één van de muren van de doorrit werd een -waarschijnlijk van elders afkomstige- gevelsteen ingemetst met chronogram: PAX HVIC DOMVI (1623). Aan erfzijde vervangt de bakstenen korfboogpoort de oorspronkelijke, rechthoekige poort. De aansluiting van de verdwenen oostvleugel, evenals de vorm van zijn zadeldak, is nog zichtbaar in de erfzijdegevel.

De westvleugel omvatte oorspronkelijk een gedeelte van het woonhuis in de noordtravee, voorts de stallen (twee en een halve bouwlaag. Op de bovenverdieping bleven de mergelstenen omlijstingen met negblokken van de oorspronkelijke, vierkante venstertjes bewaard. Het materiaal van het kalkstenen rondboogdeurtje schijnt authentiek, maar de plaatsing onder een in de muur ingemetste houten balk is merkwaardig. Rechthoekige deuren in vlakke kalkstenen omlijsting. Kleine rechthoekige vensters, onder meer uit de tweede helft van de 19de eeuw. De zijgevel is voorzien van aandak en vlechtingen. Aansluitend een lager gebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), voorzien van twee S-vormige muurankers (eerste helft 17de eeuw). Waarschijnlijk opgetrokken van hergebruikt materiaal.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda