Conciërge- of rentmeesterwoning

Tekst van Conciërge- of rentmeesterwoning (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78637)

Oorspronkelijk horende bij het Kasteel van Uitbergen.

Aan de straat ingeplante woning, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1877 na het rechttrekken van de straat, in opdracht van graaf Victor van den Steen de Jehay. Met de rugzijde naar de straat gekeerd dubbelhuis van twee bouwlagen op L-vormige plattegrond, onder overstekende zadeldaken (leien) op houten schoorstukken en afgewerkt met een decoratief uitgesneden houten dakrand. Houten klokkenstoeltje midden op het dak. Oorspronkelijk haast blinde straatgevel, thans met twee vensters in de linker travee. Tuingevel van drie traveeën op gecementeerde plint met schijnvoegen. Rechts vooruitspringende vensterrisaliet met puntgevel. Getoogde vensters met nieuw schrijnwerk; mijterboogvormig venster in de geveltoppen. Voordeur met gedeeld bovenlicht. Recente lage uitbreiding rechts op de plaats van een vroegere stal.

Interieur met behouden tapijttegelvloeren.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena