Hovenierswoning met koetshuis

Tekst van Koetsiers- en hovenierswoning (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78636)

Voormalige koetsier- en hovenierswoning met koetshuis en paardenstallen, oorspronkelijk horende bij het Kasteel van Uitbergen (zie Moleneindestraat nummer 31).

Aan de straat, ten zuidwesten van het kasteel ingeplant langgerekt voormalig dienstgebouw met personeelswoning, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1885 door kasteelheer graaf Victor van den Steen de Jehay. In 1992 volledig ingericht als woning en gerenoveerd, gepaard met gedeeltelijk gewijzigde binnenindeling en enkele toegevoegde muuropeningen.

Constructie van één bouwlaag in eclectische stijl met aanvankelijk haast blinde straatgevel. Als voorgevel opgevatte tuingevel speels uitgewerkt met trapgevels, getrapte dakvensters en een ingebouwde rechthoekige toren onder hoog schilddak. Verankerde baksteenbouw met verwerking van hardsteen en lijstgevels afgelijnd door getrapte daklijsten met tandlijsten. Verspringende leien zadeldaken tussen zijtrapgevels, aan de straatzijde met toegevoegde daklichten. Oorspronkelijke functies van links naar rechts, remise, woning, washuis, doorrit, koetshuis en paardenstal. Remise met brede tudorboogvormige poort en vensters onder gekoppelde spitsboogjes. Onderkelderde woning met linker torentravee van drie geledingen met kleine venstertjes. Aanleunende vooruitspringende trapgevel, overstekend op drie spitsbogen, deur met bolkozijnen bovenlicht en flankerende kloosterkozijnen. Voorts nog gebruik van tudorboogdeuren en kruiskozijnen, onder meer als centraal bovenvenster in spitsboognis. IJzeren armwaterpomp in de oksel van de gevelverspringing.

Lager voormalig koetshuis met bolkozijnen venster en toegevoegde erker op de plaats van de vroegere koetspoort. Vroegere paardenstal met trapgevel. Overal nieuw schrijnwerk. Grotendeels aangepast interieur deels met troggewelven tussen ijzeren liggers. In het woonhuis behouden kleine haard van gesinterde baksteen met natuursteen en haardbalk.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena