Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide Wereldoorlogen

Tekst van Oorlogsgedenkteken (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78618)

Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide Wereldoorlogen. Oorspronkelijk opgesteld op een kleine met gras bezaaide en door bakstenen muurtje omgeven verhoging, thans geïsoleerd opgesteld ten westen van de kerk. Hardstenen gedenkteken naar verluidt naar ontwerp van schilder Karel Van Lerberghe (Woumen) en uitgevoerd door beeldhouwer Antoon Van Parijs (Deinze), gesigneerd. Obeliskvormig monument op podium van vier treden met aan de voorzijde het beeld van een treurende vrouw in kapmantel die de armen beschermend om een jeugdige figuur slaat. Erboven, arduinen tekstplaat met het wapenschild van Woumen en het opschrift "WOUMEN AAN ZIJNE DOODEN" en helemaal bovenaan opschrift "1914-1918" en zwart geschilderd kruis in reliëf. Aan de rechterzijde: een kruis, palmtak met helm in reliëf en het opschrift "GESNEUVELDE SOLDATEN" met daaronder de namen. Aan de linkerzijde: een hardstenen kruis en palmtak, beide in reliëf, en het opschrift "BURGERLIJKE OORLOGSSLACHTOFFERS" met de namen. Aan de achterzijde: klimmende leeuw in vlakreliëf.

  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
  • VLAMYNCK J., Bijdragen tot de geschiedenis van Woumen, Beernem, 1983.

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oorlogsgedenkteken [online], https://id.erfgoed.net/teksten/78618 (geraadpleegd op ).