Duitse militaire constructie van de Eerste Wereldoorlog

Tekst van Duitse militaire post (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78585)

In de weide van nummer 1 gelegen. Duitse militaire constructie van de Eerste Wereldoorlog achter de tweede verdedigingslinie. Mogelijk ging het om een onderkomen voor manschappen of een commandopost. Maakte oorspronkelijk deel uit van een hele rij betonnen constructies die in de jaren 1950 opgeblazen zijn, de resterende bunker stond voor deze operatie echter te dicht bij de hoevegebouwen.

Bovengrondse betonnen militaire constructie met licht gebogen zijkanten, rechthoekig grondplan, het gebogen dak is circa 1,5 meter dik. Het beton werd gegoten tegen een houten bekisting. De lange oostelijke zijde is opengewerkt door twee deur- en twee vensteropeningen. De westmuur is volledig gesloten en incasseerde een voltreffer (beperkte schade). Binnenin twee van elkaar gescheiden ruimtes, met boven de deuropeningen restanten van golfplaten en rondom de openingen houtrestanten. In de zijmuren op regelmatige afstand verticale planken, en kleine schuin omhoog lopende gaten. Gebogen plafond.

  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duitse militaire post [online], https://id.erfgoed.net/teksten/78585 (geraadpleegd op ).