Hoeve Praatbos

Zogenaamd "hoeve Praatbos" zie aanduiding op actuele stafkaart. Het gebouw - licht dieperin gelegen ten opzichte van de straat - zou tijdens de Eerste Wereldoorlog gebouwd zijn door de Duitse bezetter achter de derde Duitse linie als 'oorlogscasino' of 'officierenmess' met ontspanningsruimte en cinema voor de militairen. Er zou ook regelmatig een mis opgedragen zijn. Vanuit dit gebouw zou eveneens elektrische stroom geleverd zijn voor de militaire constructies in de omgeving (zie Houtlandstraat zonder nummer). Op de Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850) en kaarten uit de tweede helft van de 19de eeuw, nog geen bebouwing op deze plaats.

Langs gebouw van twee bouwlagen onder afgewolfd schilddak (vermoedelijk bitumen, nok evenwijdig met de straat), rechts woonhuis en links geïncorporeerd nutsgedeelte (stalling, nu dichtgemetselde schuurpoort). Tegen de zijgevels zijn lage aanbouwen aangebouwd, met afgeschuinde hoeken, met rechts soort torenbekroning (mogelijk in verband met kapelfunctie). Merkwaardige constructie in stijl- en regelwerk (zowel voor de lange gevels als voor de zijgevels). Het stijl- en regelwerk is niet streekeigen, het doet eerder Limburgs of Duits aan: zie de brede vakken en het gebruik van lange schoren in de zijgevels. Volgens de huidige bewoner was het gebouw oorspronkelijk beplankt. Die beplanking zou na de Eerste Wereldoorlog vervangen zijn door metselwerk van bakstenen op hun kant (invulling van de vakken). Merkwaardig is dat er in dezelfde periode een bakstenen binnenmuur gebouwd is, waarin het houtwerk van de ramen geïntegreerd is. De verticale stijlen staan op lage bakstenen penanten, minimaal één penant is in de achtergevel ter hoogte van een venster doorgezaagd. De bakstenen invullingen in de voorgevel (straatzijde) zijn witgeschilderd (links dichtgemetselde hoge schuurpoort, stijl- en regelwerk nagebootst in beschildering, tevens recent ingebrachte garage). In de uitbouw van de linker zijgevel, deels bewaarde beraping. Het woonhuisgedeelte is uitgewerkt met twee verdiepingen, blinde 'tweede' bouwlaag bij het nutsgedeelte. Bewaard beschilderd houtwerk, met T-indeling en rolluiken (jaren 1920).
Achtergevel met bewaard bolkozijn met grote roedeverdeling.

Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn