Duitse wachtposten van de Eerste Wereldoorlog

Tekst van Duits militair postje I Praatbos (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78565)

Twee Duitse wachtposten van de Eerste Wereldoorlog, gelegen in het "Praatbos", ten noorden (wachtpost I) en ten westen (wachtpost II) van de Duitse militaire begraafplaats. Onderdeel van artilleriestelling, gelegen achter de derde verdedigingslinie.

Kleine halfondergrondse betonnen militaire constructie, aan de buitenzijde gegoten tegen een houten bekisting. Wachtpost I is voorzien van een deuropening aan de noordoostzijde, en van vensters aan de noordwest- en de zuidwestzijde. Een betonnen plaat die aan de noordwestzijde op de constructie leunt, maakte vermoedelijk oorspronkelijk deel uit van de dakconstructie. Merkwaardig zijn de smalle, circa 90 centimeter hoge gleuven in de twee zijmuren (de functie daarvan kan niet eenduidig verklaard worden). Het beton van wachtpost II is versterkt met ijzer, de muren zijn circa 35 centimeter dik. Binnenin, één kleine lage ruimte met in de hoeken verticale uitsparingen, restanten van hout aanwezig.

Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn