Pastorie van de Sint-Jacobskerk

Tekst van Heropgebouwde pastorie van de Sint-Jacobskerk met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78517)

Voormalige pastorie ten oosten van de Sint-Jacobskerk, gelegen in voortuin met laag bakstenen muurtje en ijzeren hekken. Gele baksteenbouw onder pannen zadeldaken, heropgebouwd in de jaren 1920, naar ontwerp van architect Camille Van Elslande (Veurne).

Typologie refererend aan die van het vooroorlogse boerenhuis confer opkamer onder hogere nok en afgewerkt met klokgevel (mogelijk referentie aan boerenhuis van de hoeve "Speelhof" in Veurne, gefotografeerd door de Mission Dhuicque), aangevuld met elementen uit de verzorgde, meer stedelijke baksteenarchitectuur (boogvelden met uitgewerkt schelpmotief en kleine aediculanis met Mariabeeld boven de deur refererend aan de Vlaamse renaissance). Overige gevels uitgewerkt als tuitgevel met vlechtingen. Rechthoekige muuropeningen verdiept in een steekboog en op afzaat, beschilderde houten kruiskozijnen met beluikte benedenvakken. Rondboogdeur met druiplijst, erboven genoemde nis en dakvenster.

  • NOTEBAERT A., NEUMANN C. e.a., Inventaris van het archief van de Dienst der Verwoeste Gewesten, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 1986 (dossiers 5208, 11834 betreffende de wederopbouw van de school, gemeenteschool en de pastorie).
  • STYNEN H., CHARLIER G. e.a., Het verwoeste gewest 15/18. Mission Dhuicque, Brugge, 1985, p. 41.

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Heropgebouwde pastorie van de Sint-Jacobskerk met tuin [online], https://id.erfgoed.net/teksten/78517 (geraadpleegd op ).