Frans-Arabische bunker

Frans-Arabische bunker, gelegen tussen de Belgische eerste en tweede verdedigingslinie van de Eerste Wereldoorlog, circa 3 kilometer ten noordwesten van het front.

De bunker bestaat uit een betonnen gedeelte (noordoostzijde) en een bakstenen gedeelte (zuidwestzijde). De inscripties "7/A-3e OB - 1918" (zuidoostzijde) verraden de bouwers van het betonnen gedeelte: de 3de batterij Houwitsers, die behoorde tot het 7de artillerieregiment van de 1ste Belgische legerdivisie. Deze eerste legerdivisie was in de sector Oudekapelle aanwezig tussen 21 december 1917 en 23 maart 1918, en tussen 17 april 1918 en 28 juni 1918.

Aan het betonnen gedeelte is een bakstenen gedeelte aangebouwd. De oosterse spitse hoefijzerboog boven de deuropening waarin het Arabische opschrift "ALLAH OH AKHBAR" is gekrast, wijst op tijdelijke aanwezigheid van Arabische manschappen die 'als onderdanen' deel uitmaakten van het Franse leger. Deze manschappen hebben de boog gemaakt (gecementeerd) en de inscripties erin gekrast. Vermoedelijk heeft deze militaire constructie gefungeerd als commandopost. Mogelijk diende het bakstenen gedeelte als een vrij comfortabele schuilplaats en slaapgelegenheid (ook de zekeringskast wijst op een luxe waar de modale soldaat geen aanspraak kon op maken). De bakstenen constructie (circa 8 meter lang) camoufleerde tevens de betonnen constructie (circa 5 meter lang).

Het betonnen gedeelte heeft een naar het noordoosten lichtjes schuin aflopend plat dak van circa 90 centimeter dik. Witgekalkte binnenmuren, bewaarde houten balken. Het bakstenen gedeelte (muren circa 26 cm dik) heeft een boogvormige dakconstructie met de grote golfplaten of 'olifantenplaten' (slechts deels bewaard). Dit gedeelte was oorspronkelijk in drie ruimtes ingedeeld, enkel de westelijke tussenmuur met deuropening is bewaard.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 732. (inhoudelijk dossier Oudlandpolders van Lampernisse)
  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 1757, 1763.

Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn