Kapel

Tekst van Oorlogsgedenkkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de IJzer (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78445)

Kapel toegewijd aan de "ONZE-LIEVE-VROUW VAN DEN IJZER", zie opschrift. Opgericht in 1924 ter nagedachtenis van de militaire en burgerlijke slachtoffers van Oostkerke van de Eerste en naderhand van de Tweede Wereldoorlog. Eenbeukige tegenover de rooilijn schuingeplaatste kapel. Langs weerszijden als hoekoplossing geflankeerd door een korte blinde muur met twee ingemetselde gedenkplaten, respectievelijk met de namen van de slachtoffers en de volgende opschriften "Oostkerke - het dankbare Vaderland aan de Gesneuvelden van Oostkerke 1914-1918" en "Oostkerke - duurbare gedachtenis der Burgerlijke slachtoffers". Voorgevel als geelbakstenen tuitgevel met aandaken op schouderstukken. Geprofileerde spitsboogvormige toegang met in het timpaan een banderol met het opschrift "HEILIGE MARIA KONINGIN VAN VREDE BESCHERM OOSTKERKE" en daarboven bas-reliƫf in simili met de voorstelling van Maria met het kindje Jezus, uitgevoerd door de beeldhouwer Th. Cremer (Ieper), gesigneerd. Bewaard houtwerk.

Eenvoudig bepleisterd interieur en houten spitstongewelf. Glasraam met engel en het opschrift "MOEDER VAN BERMHERTIGHEID". Boven de toegang geschilderde banderol met het opschrift "GENADIGE JESUS GEEF HEN UW VREDE".

• Inventarisatie van relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 298.

Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn