Gedenkkapel Calvarieberg

Calvarie, gedenkkapel voor de militaire slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog omgeven door Italiaanse populieren. Kapel van 1924 met een kubistische vormgeving naar ontwerp van architect Carlos Beyaert uit Izegem (gesigneerd) en uitgevoerd door Lapeire en zonen (Roeselare). Ingewijd door Mgr. Waffelaert in 1928 en herschilderd in 1985, waarbij het opschrift 'AAN ONZE GESNEUVELDEN - A NOS MORTS - ...OUR FALLEN SOLDIERS' verdween.

Betonnen kapel onder plat dak met trapsgewijze voorgevel als sokkel voor een hoog opgaande cruxifix met dito getrapte basis en bronzen Christusbeeld. Het platform van de kapel is langs weerzijden bereikbaar via een korte steektrap. Inspringende rechthoekige toegang afgesloten door dubbele metalen vleugeldeur met geometrische vlakverdeling en versierd smeedwerk in de vorm van twee kruisen. Boven en naast de toegang de opschriften in zwartgeschilderde letters: "O-CRUX-AVE-SPES-UNICA", "1914" en "1918".

Eenvoudig interieur met Onze-Lieve-Vrouwaltaar, Heilig Hartbeeld en diverse memorabilia aan overleden soldaten.

• JACOBS M. , Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 162-163.

Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn