Duitse bunker van de Eerste Wereldoorlog

Tekst van Duitse observatiepost II. Stellung (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78204)

Achter de hoeve gelegen. Duitse bunker van de Eerste Wereldoorlog, gelegen achter wederopbouwhoeve. Deze militaire constructie maakte deel uit van de zogenaamde "Eessener-Stellung" (een andere bunker van deze tweede Duitse stelling - is bewaard aan de Esenweg zonder nummer) die verder liep op grondgebied Klerken (Houthulst). Deze stelling stond bekend als een rustige stelling, aanvankelijk bezet door twee compagnies, later door één.

Vrijstaande bovengrondse betonnen constructie op rechthoekig grondplan, onder licht gebogen dak. De bunker moet oorspronkelijk aangebouwd zijn geweest tegen een bakstenen constructie, gedeeltelijk was de bunker ook gecamoufleerd met takkenbossen (waartegen een deel van de bunker gegoten zou zijn, naast een bekisting van planken). Aan de oostzijde, schuine opening met deurnis, waarnaast even hoge verticale nis. Tevens kijkgat en schietgleuf.
Binnenin, één ruimte met gebogen plafond, de muren en de schietgaten bevatten nog houtresten. Voederbakken onder de schietgaten.

Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn