Gedenkmuur voor admiraal Ronarc'h en de Fusiliers Marins

Tekst van Gedenkmuur voor admiraal Ronarc'h en de Fusiliers Marins (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78110)

Gedenkmuur voor admiraal Ronarc'h en de Fusiliers Marins, in 1963 onthuld in het stadspark van Diksmuide. Zware rondgebogen muur van hardstenen blokken. Rechts, opening met gietijzeren anker. Tegen de muur, zwartgranieten gedenkplaat met inscriptie: "A LA MEMOIRE DE L'AMIRAL RONARC'H ET DES FUSILIERS MARINS GLORIEUSEMENT TOMBES A DIXMUDE 16 OCT-10 NOV 1914" . Hardstenen ovaal platform met ronde bronzen plaat met inscriptie: "IL VA DE NOTRE HONNEUR D'AIDER LES BELGES DANS CETTE TACHE JUSQU'A L'EXTREME LIMITE DE NOS MOYENS EN CONSEQUENCE LE PASSAGE DE DIXMUDE DEVRA ETRE TENU PAR VOUS TANT QU'IL RESTERA UN FUSILIER MARIN VIVANT"/ "24 OCT. 1914 - LE GENERAL D'URBAL - L'AMIRAL RONARC'H". Het monument is uitgevoerd en geschonken door Henri Mattheys (Lille, Noord-Frankrijk), een oud gediende van de Fusiiers Marins.

Tijdens de slag om Diksmuide (16 oktober-10 november 1914) hadden de Fusiliers Marins zich om een wijde boog om de stad ingegraven en de eerste Duitse aanvallen opgevangen. Vooral de actie bij de "Petroleumtanks" (zie Kaaskerke) kostte deze divisie veel levens.

• JACOBS M. , Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 88- 92.

Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn