Oorlogsgedenkteken, standbeeld voor Generaal Jacques de Dixmude

Tekst van Standbeeld voor Generaal Jacques de Dixmude (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78004)

Oorlogsgedenkteken/ Standbeeld voor Generaal Jacques de Dixmude. Gedenkteken in 1930 opgericht voor de vertoonde heldenmoed van Generaal Baron Alphonse Jacques de Dixmude (Stavelot, 1858-Brussel, 1928). Onthulling op 7 september 1930 in aanwezigheid van prins Leopold en minister Charles de Broqueville. Jacques de Dixmude was bevelhebber van het 12de Linieregiment van het Belgische leger dat samen met het 11de Linieregiment en zo'n 6000 Franse marine-fuseliers Diksmuide tussen 16 oktober en 10 november 1914 verdedigde tegen de Duitse troepen. Het monument werd op 7 september 1930 onthuld.

Bronzen beeld van de generaal Jacques de Dixmude in legeruniform naar ontwerp van beeldhouwer Alfred Courtens (Brussel) op driedelige arduinen sokkel naar ontwerp van architect Antoine Courtens (Sint-Joost-ten-Noode, Brussel), zie onderaan gesigneerd. Bovenste deel van de sokkel, taps toelopend met op de vier hoeken vier volplastische standbeelden, respectievelijk: een soldaat in uniform met sabel en vlag, een soldaat met geweer, een Afrikaanse slaaf met ontbloot bovenlijf en gebalde vuist en een soldaat in tropenkostuum met geweer. Tussen de beelden in, volgende opschriften: "JE TIENDRAI" met het wapenschild van de generaal; "JACQUES DE DIXMUDE 1858-1928"; "1914-1918 OVER DE VAART DIXMUDE-MERCKEM-STADEN" en "M' PALA-1892", refererend aan het koloniale verleden van de generaal in Kongo (campagne tegen de slavenhandelaars in 1892).

• Inventarisatie van Relicten uit WO I in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
  • CULOT M. en PIRLOT A.M., Antoine Courtens, Créateur art déco, Brussel, 2002, p. 103.DEMOEN H., Het Diksmuidse van toen. Een verzameling beknopte historische gegevens, aangevuld met historische foto's en prentbriefkaarten, Brugge, 1984, p. 29.
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 90.
  • MOONS W., Van IJzer tot polder, Leuven, 1995, p. 51.

Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn