Kasteel en hoeve Groeneveld (2N)

Tekst van Kasteel Groeneveld met pachthoeve (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75364)

Voormalige abdijhoeve van Grimbergen, opklimmend tot midden 18de eeuw, naderhand gedeeltelijk aangepast tot kasteel.

Woonhuis van twee verdiepingen van vijf brede traveeën, afgedekt met een mansardedak (leien). Gecementeerde gevel aan de parkzijde voorzien van een neoclassicistische decoratie uit 19de of begin 20ste eeuw; sporen van de zandstenen vensteromlijstingen van de begane grond en in het originele bovenvenster van het middenrisaliet: geprofileerd rondboogdeurvenster van zandsteen voorzien van imposten en sluitsteen, en ingeschreven in een omlijsting met schijfmotief in de zwikken, gevat tussen zuiltjes die de druiplijst dragen.

Links ervan wordt de toegang van het domein geflankeerd door wagenhuizen en aanhorigheden onder schild- of zadeldaken, daterend uit 19de-20ste eeuw en geritmeerd door bakstenen arcaden. Rechts ervan, aansluitend boerenhuis, en losstaande aanhorigheden, onder meer een empire getint paviljoentje onder zadeldak (pannen) uit de 19de eeuw; gecementeerde gevel geritmeerd door uitspringende rechthoekige vakken met drie ingeschreven rondbogen met imposten en sluitsteen. Verbouwd en verhoogd karrenhuis onder zadeldak (pannen); één behouden rondboog van baksteen met impost en sluitsteen.

De achtergevel van het kasteel ziet uit op het neerhof. Gecementeerde gevel van twee verdiepingen op een souterrain. Op de eerste verdieping, rechthoekige vensters met zichtbare posten van zandsteen, uit de 18de eeuw. Steekboogbovenvensters met gecementeerde omlijstingen, en overige muuropeningen, onder meer de door oculi geflankeerde deur, zonder noemenswaardigheden.

Geplaveide binnenplaats, achteraan afgebakend door een bakstenen muur, en op de zijden door de schuur en de stalvleugel; in het midden, een arduinen armpomp tegen een hoge vierkante pijler van arduin met vaasbekroning, uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Boerenhuis van twee bouwlagen onder zadeldak met laag linkerschild, aanleunend tegen het kasteel, en mogelijk met een oudere doch moeilijk aanwijsbare kern; gecementeerde gevel met rechthoekige muuropeningen zonder belang.

Stalvleugel met gebogen zadeldak (pannen) en korte wolfseinden, in een gevelsteen boven een staldeur gedateerd "Anno / 1753". Witgekalkte baksteenbouw op een hoge sokkel van zandsteen in groot verband. Aan de erfzijde, zes rondboogdeuren met zandstenen omlijstingen van zware negblokken.

Ertegenover, recentere schuur (19de-20ste eeuw) met zadeldak (pannen) voorzien van wolfseinden en een aan de erfzijde laag doorlopend dakschild opgevangen door vierkante pijlers. Inrijpoort in de langsgevel. Groot rondbooglaadvenster in de zijpuntgevel.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne