Dries met drinkpoel

Dries, beschermd als dorpsgezicht bij M.B. van 13.09.1996. Nog bestaand grasland met drinkpoel en concentratie van landelijke bebouwing langsheen de straat die het grasland omsluit. Dit grasland is een restant van gemene weidegrond, reeds genoemd in de 17de eeuw (zie een renteboek van 1650) en mogelijk teruggaand tot een laatmiddeleeuwse "dries", waar sinds het einde van de 18de eeuw weinig aan gewijzigd is. De grasweide bevindt zich op vrij natte zandleemgrond omgeven door een ondiepe gracht en een aantal geknotte linden, platanen en wilgen en watert via de Boschbeek ten oosten af in de Schelde. De zogenaamde "Hulst Driesch" (zie een kaart van 1793) was één van de vijf gemene gronden of driesen van de gemeente en de enige die tot op vandaag onbebouwd bleef. Tot 1821 eigendom van de gemeente en verpacht in verschillende loten.

• Vlaams ministerie van Ruimtelijke Ordening, Wonen, Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, Onroerend Erfgoed, archief.
  • MATTHIJS P., Straatnamen van Wichelen hun oorsprong en betekenis. Deel II, Heem en Oudheidkundige Kring Wichelen, V, 3, 1978, p. 55-56).

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena