Monument voor de gesneuvelden

Tekst van Monument voor de gesneuvelden (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77563)

Monument voor de gesneuvelden gelegen op een verhoogd en ommuurd pleintje ter hoogte van de splitsing met de Vander Aastraat.

Op 2 mei 1922 richtte de Nationale Strijdersbond, afdeling Diegem, een verzoekschrift aan de gemeente tot oprichting van een gedenkteken voor de gesneuvelde soldaten. De opdracht werd toevertrouwd aan Juul Reynaert uit Evere en de inhuldiging volgde op 12 augustus 1923. Schuin toelopende pijler met treurende vrouwenfiguur, opgetrokken uit witte Franse steen met bekronende bronzen vleugels, gesigneerd "Reynaert Juul, Beeldhouwer". Vierkante basis met links en rechts reliƫfs met oorlogssymboliek, vooraan het opschrift "Aan onze Helden" en achteraan bronzen plaat met de namen van de gesneuvelden.

• LAUWERS J. 1980: Diegem: zijn watermolens, zijn kasteelheren, zijn bedevaartkerk, Tielt, 530-533.

Auteurs:  Steyaert, Rita; Kennes, Hilde