Eenheidsbebouwing van zes woningen

Tekst van Eenheidsbebouwing van zes woningen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7738)

Eenheidsbebouwing van zes woningen in nieuwe zakelijkheid, van 1932, ontworpen door E. Van Steenbergen in opdracht van zes intellectuelen uit de onderwijswereld.

Lange vleugel aan Volhardingsstraat wordt door een lage muur verbonden met twee afzonderlijke woningen respectievelijk in Camille Huysmanslaan en Serigiersstraat; inpandige ruimte met gemeenschappelijke tuin. Unieke, licht concave gevelwand met achteruitwijkende hoekpanden gemarkeerd door horizontale vensterregisters in bovenbouw, begane grond met sterk gesloten karakter. Tuinzijde met grotere afwisseling tussen open en gesloten gedeelten. Kleureffect door gebruik van zachtrode en donkergele baksteen.

Verzorgde binneninrichting en meubilering voor huizen Breugelmans, Delaive en Schmook ontworpen door Eduard Van Steenbergen.

• A.H.Z. 1935: Groupes de Maisons individuelles à Anvers, Le Document, 7, 105-106.
  • GILLES P. 1936: L' Art du groupement. Six habitations à Anvers, Bâtir, 44, 765.