Antwerpse overdekte markt, Criee

Antwerpse overdekte markt genaamd "Criée" naar de voor de Tweede Wereldoorlog dagelijkse verkoop per opbod van verse levensmiddelen. Heden markthal met vaste standplaatsen. Oorspronkelijk feestzaal "Eldorado" waar de Antwerpse overdekte markt zich vestigde in 1903; deels door brand verwoest in 1983, herbouwd naar ontwerp van L.C. Van Den Bulck in 1984 (zie gedenkplaat in interieur).

Aan Van Wesenbekestraat: moderne gevel geritmeerd door gekoppelde, beschilderde gietijzeren zuilen; rechthoekige muuropeningen.

Aan Van Schoonhovenstraat: eenvoudige bakstenen lijstgevel geritmeerd door hoger opgaande lichte risalieten, te dateren eerste kwart 20ste eeuw; rechthoekige muuropeningen.

Interieur met ijzeren gebint op I-balken en zeshoekige pijlers op hoge sokkel.

• VAN DER HEIDEN A. 1981: De "Criée": roepzaal annex overdekte markt, Knack 30 december, 6-8.