Oorlogsmonument

Tekst van Oorlogsgedenkteken (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77010)

Standbeeld ontworpen door beeldhouwer Gustaaf Pickery (Brugge) en uitgevoerd door beeldhouwer Noteboom (Assebroek). Monument voor de militaire en burgerlijke slachtoffers (van beide wereldoorlogen), gefusilleerde, weggevoerde en politieke gevangenen (Tweede Wereldoorlog). Onthulling in 1919, het monument stond dan vooraan op het plein. Achter het beeld werd een vrijheidsboom (een linde) geplant. Na een herschikking van het plein (wellicht in het derde kwart van de 20ste eeuw) wordt het monument centraal op het plein geplaatst.

Het standbeeld staat temidden van een omheind bloemenperk. Het witnatuurstenen beeld van een jonge vrouw in een lang gewaad symboliseert België. Ze houdt in haar armen een dode soldaat die in de ene hand een wapen en in de andere de Belgische vlag houdt. Geplaatst op een naar boven toe, licht versmallende witstenen sokkel gehouwen door de steenkapper Vandevenne (Assebroek). Onder de kroonlijst twee lauriertakken met het wapenschild van Assebroek in hoogreliëf. Op de sokkel, meerdere witmarmeren, grijsgeaderde tekstplaten met opschrift: "HET DANKBARE ASSEBROUCK AAN ZIJNE GESNEUVELDE HELDEN 1914-1918"; vermelding van namen van "GESNEUVELDEN 1940-1944", "GEFUSILLEERDE", "WEGGEVOERDE", "POLITIEKE GEVANGENEN", "BURGERLIJKE SLACHTOFFERS".

  • BARREMAECKER (ed.), Assebroek. De geschiedenis van de Brugse rand, 1986, p. 30-31.
  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden..., Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, 1996, p. 20-21.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Assebroek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL20, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oorlogsgedenkteken [online], https://id.erfgoed.net/teksten/77010 (geraadpleegd op ).