Molenaarswoning met bewaarde molenromp

Tekst van Romp van Molen van Terheide met molenaarswoningen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76775)

Vroeg-negentiende-eeuwse, heden gedeeltelijk ingebouwde molenaarswoning (nummer 19) met ten zuiden de bewaarde molenromp van een stenen graanwindmolen van 1786 en de tweede, latere molenaarswoning (nummer 21), laatstgenoemde kadastraal geregistreerd in 1852.

Al in 1410 is er sprake van een molen op deze plaats; hij was toen eigendom van de abdij van Affligem; in 1786 werd er een stenen windmolen opgericht door Carolus Meert, pachter en olieslager; mutatieschetsen van het kadaster van 1852 tonen een U-vormig ingeplant complex met molen ten zuidwesten; de tweede molenaarswoning ten zuidoosten, kadastraal geregistreerd in dat jaar is duidelijk zichtbaar; volgens de eigenaar werd deze tweede woning gebouwd omdat er op een bepaald moment twee broers actief waren; in 1900 was er sprake van een wind- en vuurmolen; in dezelfde periode werd de kap hersteld die ten gevolge van een storm was afgevlogen. In 1922 werd de kap definitief verwijderd; de molen werd toen immers gemechaniseerd en er werd niet langer gebruik gemaakt van windenergie; nu rest dus enkel de romp; kap en wieken zijn volledig verdwenen. De mechanische maalderij bleef tot op heden in werking.

Naar het zuiden gerichte, voormalige molenaarswoning (nummer 19) van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen en kunstleien) met de nok parallel aan de straat, in de zuidgevel door middel van jaarankers 1804 gedateerd. Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevels en zijpuntgevels; eenvoudige rechthoekige vensters met dorpels van blauwe hardsteen en getralied aan de straatzijde. Rechthoekige deur in vlakke hardstenen omlijsting. Opkamer in de westhoek. Latere bijgebouwen.

Ten zuidwesten ligt de eveneens gecementeerde, conische molenromp (nummer 21) als overblijfsel van een bovenkruier met boven elkaar geplaatste, licht getoogde of rechthoekige muuropeningen; de molen is nog steeds in gebruik en telt inwendig vier niveaus met een volledig gemechaniseerde uitrusting; op de begane grond bleven paardenringen bewaard.

Een tweede, later molenaarshuis, kadastraal ingetekend in 1852, ligt ten oosten van de molen. Het gaat hier om een eenvoudig breedhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit het midden van de negentiende eeuw; bepleisterde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen en een opkamer in de noordelijke hoek.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Asse, afdeling I, 1852/35.
  • DUWAERTS M.A. 1961: Les moulins du Brabant, Brussel, 17.