Villa Rustoord

Villa "Rustoord" met omringende tuin in straatbocht, gebouwd in opdracht van burgemeester De Ridder naar ontwerp van architect Jos Lycke (Wetteren) van 1937.

Modernistisch getinte woning met elementen in art-decostijl, gelegen in ruime tuin met witgeschilderde ijzeren hek en afsluiting eveneens in art-decostijl op gepleisterde muurtjes. Onderkelderde villa van twee bouwlagen onder kruisend tent- en schilddak (kunstleien) met opvallend dakoverstek. Baksteenbouw met heden gewit, ruw gecementeerd gevelparement op plint van zwart geglazuurde baksteen met dieperliggende lintvoegen. Balkonleuningen hermetst in grijze baksteen. Asymmetrische gevelopstand met afgeronde erkers van salon en eetkamer en bekronende gemetste balkons. Hal met voordeur onder balkon, uitspringend in de hoek tussen eetkamer en salon en voorafgegaan door een breed gebogen bordes.

Rondboogvormige vleugeldeur voorzien van glas en ijzerwerk met fonteinmotief; links ervan een rondlicht met ijzeren traliewerk en rechts ervan getrapte ladderramen van het trappenhuis, voorzien van fraaie glasramen met geometrische motieven in zwart en wit. Liggende rechthoekige en brede rondboogvormige muuropeningen met bewaard witgeschilderd ijzeren schrijnwerk met roedeverdeling, vensters van ronde uitbouwen gedeeld door halve kolommen. Terras tegen achtergevel voorzien van een brede pergola.

Interieurinrichting grotendeels behouden. Indrukwekkend trappenhuis met opvallend uitgewerkte bordestrap.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena