Kasteeldomein Planckendael

Tekst van Kasteeldomein Planckendael (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1660)

In 1780 vermeld als "Huys van Plaisantie" met zijn aanhorigheden gelegen in een omwaterd goed. Sedert circa 1955 eigendom van de Antwerpse Zoo.

In een uitgestrekt park gelegen kasteel met een zekere allure, waarvan het centrale deel, vijf traveeën breed en vier traveeën diep, opklimt tot einde van de 18de eeuw, doch het overige dateert uit de 19de eeuw. Hervoegd baksteenmetselwerk (Rijnvorm) met arduinen plint. Schilddak (leien), voorzien van een voorgevelfronton met oculus en twee houten dakkapellen tussen volutes. Beluikte steekboogvensters in arduinen omlijstingen; centrale spiegelboogdeur met rococo-inslag: geprofileerd beloop der omlijsting verrijkt met siermotieven op de schachten, in de zwikken en op de sluitsteen en bekroond met een gekorniste druiplijst; voorafgegaan door een breed perron met balustrade van arduin. Neoclassicistische bijgebouwen.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteeldomein Planckendael [online], https://id.erfgoed.net/teksten/76418 (geraadpleegd op ).