Sint-Lambertuskerk, resterende toren

Tekst van Midddeleeuwse centraalbouw en toren oude parochiekerk Sint-Lambertus (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1663)

Resterende toren met Karolingische kern, opklimmend tot de 10de eeuw. Breuksteenbouw (zandsteen) in klein en vrij regelmatig verband. Afleesbare sporen van een grote rondboog op de begane grond en kleine, rechthoekige muuropeningen op de bovenverdieping; twee rijen van muurankers en verstevigingen ter hoogte van de bouwlagen.

Steunberen met speklagen, gedeelte van bovenbouw boven een (kroon?)lijst en klokkenverdieping gemarkeerd door een kordon en rondboogvormige galmgaten, daterend van 1636.

Tussen de steunberen, bakstenen portaalmuur met strakke arduinen rondboogpoort verrijkt met een sluitsteen en imposten (19de eeuw?). Verwaarloosde ruïne waarvoor conservatiewerk dient uitgevoerd.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Midddeleeuwse centraalbouw en toren oude parochiekerk Sint-Lambertus [online], https://id.erfgoed.net/teksten/76416 (geraadpleegd op ).