Hoekpand met Van Bréestraat

Hoekpand (Van Bréestraat) in neorococo, naar ontwerp van J. Hertogs uit 1906. Drie, één en één travee, en drie bouwlagen onder leien mansardedak, afgeronde hoektravee met erker onder koepel met ijzeren bekroning. Natuurstenen lijstgevels met dubbelhuisopstand, markerende lisenen en risaliet (laatste travee). Tweede bouwlaag afgesloten door kroonlijst op klossen, hogerop klassieke gevelbeëindiging. Segment- en rondboogvensters, laatstgenoemde met ijzeren leuninkjes op bel-etage, in geprofileerde of bandomlijsting; rocaillesleutels op eerste en tweede bouwlaag, ingangstravee en ronde dakvensters. Segmentboogdeur in geprofileerde rocaille-omlijsting, deur van glas en ijzersmeedwerk. Gesloopt in 1989.

• M.V. 1988: Storm van protest tegen afbraak hoekpand Van Eycklei, Gazet Van Antwerpen, 8 november, 27.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita