Parochiekerk Sint-Pieters

Afhankelijk van de abdij van Affligem sinds de 13de eeuw. Kleine dorpskerk ingeplant in het centrum en voorheen omgeven door een kerkhof dat blijkbaar gedeeltelijk werd opgeofferd voor de verbreding van de nu geasfalteerde omlopende straat en de parking vooraan.

Ingebouwde westtoren, midden- en zijbeuken van vier traveeën, laatstgenoemde binnenin uitlopend op een driezijdige oostapsis, één koortravee met driezijdige sluiting; sacristieën ten noorden en ten zuiden. Heterogene constructie in de zandsteenbouw met gebruik van arduin voor de aanpassingen van 1835 en bak- en zandsteenbouw voor het koor (17de-18de eeuw). Vierkante westtoren uit de 13de eeuw; afgeschuinde sokkel en twee korte steunberen met dubbele versnijding; registerindeling aangegeven door twee waterlijsten waarvan de hoogste loopt onder de licht spitsboogvormige galmgaten (één per zijde); lichte verhoging met een vijftal zandsteenlagen en leien tentdak met windwijzer.

Interieur. Zware spitsboogarcade op gedrongen zuilen met abacus tussen toren en beuk en naar de zijbeuken; kruisriboverwelving boven de begane grond (vrij zware ribben). Beukruimte geritmeerd door deze twee gedrongen zuilen, twee slankere en de bundelpijlers bij kruising van een (vroeger?) transept, onderling verbonden door spitsboogarcaden mogelijk in de kern opklimmende tot de 13de eeuw; latere bakstenen kruisriboverwelving (16de eeuw?). Boven de zijbeuken, ingedrukte bakstenen kruisriboverwelving op brede gordelbogen opgevangen door pilasters tegen de bakstenen noord- en zuidwanden (trekijzers), (19de eeuw?). Ingedrukt kruisribgewelf boven het koor; soort van halfkoepeltje op zware gordelbogen boven de apsis; zelfde systeem achter de zijaltaren.

Moeilijk op te bouwen chronologie na de restauratie van 1956 tijdens dewelke de algehele bepleistering werd verwijderd; de baksteenpartijen van de binnenmuren werden opnieuw gevoegd terwijl ze voor de dragende elementen opnieuw werden voorzien van een soms aanvullende simili natuursteenbepleistering.

Mobilair. Aanbidding der Wijzen, 17de eeuw (noordzijbeuk); Brabantse Sint-Pieter, Sint-Anna-ten-Drieën, beiden in gotische stijl (einde 15de eeuw en circa 1500); biechtstoel uit de 18de eeuw en sobere lambrisering met laat-classicistische inslag (eerste helft 19de eeuw ?).

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne