Parochiekerk Sint-Jan de Doper

Tekst van Parochiekerk Sint-Jan de Doper met ommuurd kerkhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76331)

Heterogene constructie met omringend kerkhof ingeplant op het dorpspleintje met ten zuidwesten een hoeve en ten oosten het kasteeldomein. De plattegrond ontvouwt: een ingebouwde westtoren, een driebeukig pseudo-basilikaal schip van twee traveeën, een koor met driezijdige sluiting en twee sacristieën.

Vierkante westtoren van zandsteen met ingesnoerde naaldspits; opklimmend tot circa 1300 doch aangepast bij het bouwen van schip en koor in de loop van de 16de eeuw - begin 17de eeuw. Rondboogvormige galmgaten en, tegen de westgevel, twee lage steunberen en een spitsboogvenster met druiplijst boven het arduinen Louis XV-portaal uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Begane grond overkluisd met een kruisribgewelf en naar het schip geopend met spitsbogen op vierkante pijlers.

Driebeukig schip geritmeerd door spitsboogvormige scheibogen op zuilen met koolbladkapiteel; kruisriboverkluizing gedateerd Anno/1632 op de gewelfsleutel (oosttravee). Het jaartal 1779 aangegeven op de spitsboog tussen koor en schip, slaat terug op de verbreding der zijbeuken (ook aangeduid in het opschrift op de westgevel : III. card. archiep./ Beda praep. Hafflig./ J.E. Montana past./ placido cyndico/ ampliatum 1778.).

Zijbeuken met gecementeerde gevels, verlicht door middel van grote rondboogvensters; kruisriboverwelving, naar classicistische wijze opgevangen door geprofileerde kraagstenen.

Gotisch koor van zandsteen met twee traveeën en een driezijdige sluiting, daterend uit de 16de eeuw tot begin 17de eeuw. Met druiplijst gemarkeerde spitsboogvensters (deels dichtgemetseld) tussen de steunberen. Kruisribgewelven op consooltjes. Sacristieën van 1778-1779 tegen koor en zijbeuken.

Mobilair: Bustereliekhouders; laat-barok hoofdaltaar en classicerende zijaltaren (18de eeuw), met gestoffeerde Madonna met Kind; classicistische lambrisering en biechtstoelen.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne