Apotheek Tuypens

Zogenaamde apotheek "Tuypens". Drie tot vier bouwlagen hoog hoekgebouw onder plat dak, in art-decostijl, volgens archiefstukken van 1929 naar ontwerp van architect M. Neerman (Gent) voor de heer Tuypens, apotheker. Sterk bij de zogenaamde "Amsterdamse school" aanleunende baksteenbouw, op de hoek verlevendigd door een partij van natuursteen en op de begane grond voorzien van zwarte marmerbekleding rond de brede winkelvensters. Bovenverdieping met functioneel aangebrachte rechthoekige vensters waarbij de roedeverdeling en de kleur van het glas in lood een decoratief effect aan het kubische verlenen. Verdere speling aan deze vrije strakke grondvorm door driezijdige erker, uitkragende en overhoekse baksteenlijsten, en golvend, recht en staand metselverband in de gevelbekroningen.

• Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3720/5623.

Auteurs:  Demey, Anthony