Villa

Tekst van Villa Van Herreweghe met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76187)

Villa in grote omgevende tuin, volgens kadastergegevens gebouwd in 1938 in opdracht van boomkweker J. Van Herreweghe, tegenover de villa van dezelfde bouwheer van 1924. Ruime villa in een expressionistische baksteenarchitectuur uit het interbellum verwant met het "romantisch kubisme" door het opvallende volumespel met contrasten tussen verticaliserende en horizontaliserende elementen, eigentijds parement van bruingele baksteen met dieperliggende lintvoegen. Voorts nog een puntgeveltop uitgewerkt in siermetselwerk met ruitmotief, horizontale vensterregisters, en de ingewikkelde dakstructuur met steile pannendaken en de overstekende dakranden. Karakteristiek gebruik van bruine geglazuurde tegels onder meer op een gevelhoek en naast de deur van het overluifeld hoekbalkon. Mooie beglaasde deur met ijzerwerk in art-decostijl, in uitgespaarde portiek met doorgetrokken rechte luifel.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Van Herreweghe met tuin [online], https://id.erfgoed.net/teksten/76187 (geraadpleegd op ).