Oorlogsmonument

Tekst van Oorlogsmonument met vredesboom (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76014)

Het oorlogsmonument van Bassevelde, opgericht in september 1920, bestaat uit een sterk symbolisch geladen in steen gegoten beeldengroep op een imitatie-rotspartij, geplaatst op een heuveltje midden een omheind perk. Een met een geweer en een vaandel gewapende Belgische soldaat en een Belgische leeuw vertrappelen een gevallen Duitse adelaar. De arend, symbool voor Duitsland, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verwijderd. Los bij de groep ligt een kanonnenwiel. Het kunstwerk is van de hand van beeldhouwer Aloïs De Beule. De hardstenen zuil in de vorm van een stèle wordt bekroond door een stenen kruis. De voorzijde van de obelisk draagt het wapenschild van de gemeente en de inscriptie "Het dankbare Bassevelde aan zijne helden 1914-1918". Op de achterzijde zijn onder de tekst "hulde aan onze gesneuvelden 1914-1918" de 24 namen van de gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog vermeld, aangevuld op de sokkel met de oorlogsslachtoffers van 1940-45. De zijkanten zijn versierd met bronzen laurierkransen van de overwinning, op het lint staat te lezen "Aan onze gevallene makkers sept. 1920".

• DE WILDE E. I. 1994: Aloïs De Beule tussen neogotiek en realisme, Neogotiek in België, Tielt, 157-159, 220.
  • DE WILDE E. I. 1999: Boerenkrijgmonumenten van 1898, M & L 18.2, 6-23.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen