Dorpspomp

Empirepomp uit het begin van de 19de eeuw, reeds opgetekend op het primitief kadasterplan van 1830. Vrij monumentale arduinen constructie in de vorm van een afgeknotte obelisk op vierkante sokkel met afgeschuinde rand, met dito geprofileerde dekplaat en bolbekroning ter vervanging van een vroegere lantaarn. Voorzijde met driekwartcirkelvormige arduinen vergaarbak onder de bronzen sproeier met ijzeren plaat erboven. Aan de westzijde lange ijzeren arm eindigend op een eikelvormige knop. Verschillende barsten in de arduinplaten ter hoogte van de aanhechting.

• RYSERHOVE A. en TONDAT R. 1969: Oud Assenede, Appeltjes van het Meetjesland 20, 301-363.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen