Eenheidsbebouwing van vijf burgerhuizen

Eenheidsbebouwing van vijf enkelhuizen in neo-Florentijnse, vroeg-renaissancestijl naar ontwerp van E. Stordiau, van 1896. Symmetrisch uitgewerkte gevelwand van naar het midden toe hoger opgaande lijstgevels met parement van natuursteen, begane grond met rustica; bovenbouw van nummers 8 en 16 bekleed met gebakken, versierde tegels in dambordpatroon. Bel-etagebalkon op voluutconsoles, voor de nummers 10, 12, 14 met balustrade, gesloten zijleuningen en rechthoekige deurvenster onder klassieke waterlijst met fronton, voor de nummers 8 en 16 met ijzeren leuningen en rondbogige deurvensters met deelzuil, medaillon met vrouwenhoofd in zwik en geblokte spitsboogomlijsting op bewerkte pilasters. Bas-reliƫfs op friezen en muurdammen van nummers 10, 12, 14; op tegelbezetting en pilasters van nummers 8 en 16 motieven ontleend aan planten- en dierenwereld.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1896, Modern Archief 20.313, dossier 626.
  • L'Emulation, 1904, plaat 16.