Sint-Vincentiusgasthuis en Moederhuis

Zogenaamd "St.-Vincentiusgasthuis en Moederhuis" bestaande uit een achteruitwijkend complex, uit het derde kwart van de 19de eeuw, oorspronkelijk met twee omsloten binnenplaatsen aan weerszij van de centrale kapel, een ruime parking aan de straat en in de 20ste eeuw toegevoegde vleugels rondom.

Het oude gasthuis met neogotisch karakter, opklimmend tot circa 1870, bezit een symmetrisch uitgewerkt voorgebouw met centrale verhoogde ingangspartij van drie traveeën, aansluitend bij de haaks ingebouwde kapel, flankerende vleugels van dertien traveeën en licht uitspringende zijvleugels van vier traveeën, alles, op de middenpartij na, drie bouwlagen met mezzanino onder licht hellende zadeldaken (bitumen). Baksteenbouw, in de voorgevels rijkelijk versierd met dito reliëfbanden en -panelen, omlijstingen, tandlijsten en boogfriezen. Rondboogvensters met uitgewerkte archivolten; ijzeren roedeverdeling met spitsboogtracering op de verdieping; radvenstertjes in de mezzanino. Risalietvormende, hoger opgetrokken inkompartij bekroond met opengewerkte spitse toren van de kapel; brede middenpartij en licht uitspringende zijtraveeën telkens afgesloten met mijterboog en parallel aan de boogfries. Tweede bouwlaag met markerende rondboogvensters in monumentale bakstenen omlijsting, het middelste raam met zware witstenen stijlen en dito neogotische tracering van het bovenlicht; derde bouwlaag met kleinere rondboognissen met beelden van Heilige Familie, Heilige Joachim (links) en Heilige Anna (rechts) door J. Geefs (1874). Zijvleugel, achtergebouw en grootste deel van het voorgebouw rechts zijn inmiddels gesloopt.

Kapel in eclectische stijl met eenbeukig schip van vier traveeën en halfronde koorabsis; tongewelf met kruisribben, Boheemse lichtkappen, lijst- en paneelwerk; schip met volledig omlopende galerij op gietijzeren zuiltjes met Corinthisch kapiteel en gegroefde schacht, sierlijke ijzeren leuning, hoogzaal met orgel. Onder galerij, gepolychromeerde, plaasteren kruisweg, alternerend met dito heiligenbeelden, neobarokke biechtstoel links en omlijste rondboogdeur rechts. Koor met muurschilderingen, onder meer de vier evangelisten.

• THYSSEN A., Antwerpen vermaard door den eeredienst van Maria, Antwerpen, 1922, p. 285.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita