In de Gulden Spoor

Zogenaams "In de Gulden Spoor", tot 1933 zogenaamd "Museum Frans Claes" met indrukwekkende privé-verzameling van kunst- en oudheidkundige voorwerpen, waaronder vele met betrekking tot de schuttersgilden. Nu instituut voor verpleegkunde.

Neotraditioneel complex van 1902 cf. dateringen, bestaande uit een smal toegangsgebouw aan de straat en een aansluitende overdekte galerij naar het achterin gelegen hoofdgebouw met bijgebouw aan oostzijde.

Poortgebouw van één travee en twee bouwlagen onder leien zadeldak met spitse houten dakkapel. Lijstgeveltje bekleed met witte natuursteen; houten vleugeldeur met ijzerbeslag in geprofileerde korfbogige omlijsting, bekroond met markante driezijdige erker met lisenen op de hoeken, schilden en opschriften op de borstweringen.

Tussen toegang aan straat en hoofdgebouw: opengewerkte galerij met leien lessenaarsdak op houten pijlers, waarvan binnenwand versierd met stucfries en schilden.

Aan drie zijden vrijstaand hoofdgebouw in neotraditionele bak- en zandsteenstijl, gedateerd 1902 door middel van muurankers (voorgevel) en cartouche (zijgevel); vijf en vier traveeën en twee bouwlagen onder haakse leien zadeldaken.

Voorgevel met dubbelhuisopstand; risalietvormende middentravee verhoogd met trapgevel (7 treden) met overhoekse fioelen en sierbollen; gelijkaardige flankerende dakkapellen (3 treden); centrale korfboogdeur in neogotische omlijsting met waterlijst op ranke driekwartzuiltjes en sleutel in vorm van kruisbloem, voorafgegaan door bordes en steektrap met ijzeren leuning; bespijkerde houten vleugeldeur met bovenlicht.

Zuidelijke zijgevel met dubbel overkragende, met puntgevel afgewerkte houten erker, waarin rechthoekige nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Zuidelijk aanleunende polygonale toren met ingesnoerde spits en lagere zijvleugel.

Oostelijk bijgebouw van één bouwlaag en aanleunende polygonale toren met leien spits en vorstkam. Voorzijde met opengewerkte galerij van drie rondbogen met geprofileerde archivolt en voluutsleutel, Toscaanse zuilen, gesculpteerde medaillons in de zwikken, fries met trigliefen en attiek, alles recuperatiemateriaal. De overdekte binnenruimte met links rechthoekige houten paneeldeur in geprofileerde hardstenen omlijsting met oren, waterlijst en mythologische beelden als bekroning, rechts rondboogdeur met hardstenen diamantkopimposten en leeuwenkopsleutel.

• S.n 1933: Musée Frans Claes "De Gulden Spoor" à Anvers, 3 delen, Antwerpen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita