Eenheidsbebouwing

Tekst van Sociale woonwijk uit de jaren 1950 (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75463)

Sociale woningen van 1946, 1949 en 1952, op te delen in drie verschillende types.

Gemeenschappelijke kenmerken: gekoppelde, in spiegelbeeld opgetrokken eengezinswoningen met (meestal omhaagde) voortuin; enkelhuizen van twee traveeën en één of twee bouwlagen onder een zadel- of schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen); bakstenen lijstgevels met rechthoekige vensters op een lekdrempel van faience en licht segmentbogige deuren in een verdiept portaal. Veelal vernieuwd schrijnwerk. Enkele aanpassingen.

Type I, Schutterstraat nummers 69-75, 89-107. Twee bouwlagen onder zadeldak met witgeschilderde benedenverdieping; gekoppelde deurtravee met een kleiner venster op de bovenverdieping; gemetselde lateien, op de bovenverdieping met een sluitsteen. De zeer gelijkende huizen Hokken nummers 78-104 zijn op de benedenverdieping niet witgeschilderd, vertonen een met witsteen omlijste deur en aansluitend venster en sluitstenen boven alle muuropeningen.

Type II, Schutterstraat nummers 104-110 en De Maaskens nummers 57-75. Twee bouwlagen onder een schilddak, al dan niet met beschilderde gevels; gekoppelde deurtravee; uitsluitend rechthoekige muuropeningen met alleen boven de deur een natuurstenen dorpel en sluitsteen.

Type III, Schutterstraat nummers 112-114, De Maaskens nummers 46-52 en Hokken nummers 73-91. Deze woningen vormen een gesloten gevelfront door de aaneenschakeling van de achteruitwijkende, lagere bijgebouwtjes aan weerszijden van elke tweewoonst. Voorts, één bouwlaag onder een zadeldak met gekoppelde, klimmende dakkapellen; witgeschilderde gevels met uitzondering van de zijgevelpunten; deuren in buitenste travee; vormgeving van de muuropeningen vergelijkbaar met type I, behalve de rondboogdeur in de bijgebouwtjes.

Auteurs:  Plomteux, Greet