Eenheidsbebouwing van veertien sociale woningen

Tekst van Eenheidsbebouwing van veertien sociale woningen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75438)

Wijk van sociale woningen gebouwd door de Arendonkse Maatschappij voor de Huisvesting en gekadastreerd in 1921-1922. In spiegelbeeld opgetrokken enkelhuizen van twee traveeƫn en twee bouwlagen onder een gemeenschappelijk zadeldak (nokken parallel aan en loodrecht op de straat, mechanische pannen).

Bakstenen lijst- en puntgevels op gecementeerde plint, alternerend met bepleisterde en beschilderde muurpartijen. Risalietvormende puntgevels met oculus in de top. Rechthoekige, oorspronkelijk beluikte muuropeningen, onder witgeschilderde betonnen latei, op de begane grond vermeerderd met bakstenen ontlastingsboog. Meerdere aanpassingen.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schets 1921-1922/43.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet