Stedelijke Jongensschool 10, Stedelijke Meisjesschool en onderwijzerswoningen

Tekst van Lagere Jongensschool 10, Lagere Meisjesschool en onderwijzerswoningen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7525)

Scholengroep ingeplant tussen Boerhaavestraat, Schoolstraat en Frans De Cortestraat, aan beide zijden van de Onderwijsstraat. Oorspronkelijk met jongensschool (Schoolstraat) geopend in 1870 en meisjesschool (Boerhaavestraat) geopend in 1874, beide naar ontwerp van Pieter Dens. In 1892-1893 werden onder leiding van Gustave Royers aan de voorzijde van beide scholen respectievelijk twee klassen en een turnzaal toegevoegd, uitspringend op de rooilijn.

Elke school bestaat uit twee parallelle vleugels links en rechts van een rechthoekige speelplaats, aan de Onderwijsstraat afgesloten door bakstenen muren, aan Boerhaavestraat en Schoolstraat met een afsluitmuur, waarin rechthoekige toegangen en centraal de (voormalige) onderwijzerswoning op de oorspronkelijke rooilijn. Bakstenen gebouwen van twee bouwlagen onder zadeldaken (nok loodrecht op Schoolstraat en Boerhaavestraat). Gevels geritmeerd door lisenen; aan Boerhaavestraat en Schoolstraat: paneelwerk en decoratief baksteenmetselwerk; segmentboogvensters en -deuren.

Identieke onderwijzerswoningen van drie traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan Schoolstraat en Boerhaavestraat) met aandaken. Licht middenrisaliet, driehoekig verhoogd boven de daklijst en versierd met stadswapen. Rondboogfriezen. Segmentbogige muuropeningen onder omlopende waterlijsten.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Schoolgebouwen, Antwerpen, Schoolstraat.
  • S.N. 1964: Een eeuw openbare werken te Antwerpen, Antwerpen, 209.