Magazijn Entrepots Royaux Steenackers

Voormalig magazijn zogenaamd "Entrepôts Royaux Steenackers", opgetrokken naar ontwerp van J. Winders, in 1873. Wijnopslagplaats op de begane grond, graanopslagplaats voor het leger op de bovenverdieping; sedert 1974 opslagplaats voor onder meer porselein en zilver; eerlang kantoren voor gerechtsdiensten.

Symmetrisch opgebouwd complex van vier brede traveeën en drie bouwlagen, oorspronkelijk onder zadeldak met flankerende koepels, nu vervangen door plat dak. Lijstgevel van bak- en natuursteen op hoge bossagesokkel. Risalietvormende zijtravee met hoekpilasters en hoofdgestel. Zware gekorniste puilijst met topstukken, alternerend met halfcirkelvormige vensters van de bel-etage; hogerop rechthoekige gekoppelde vensters. Aanpalende conciërgewoning nummer 72 met neogotische elementen.

• L'Emulation 1884: plaat 4.
  • FIERENS J. 1977: Antwerpse stapelhuizen: een balans van 1850 tot 1910, eindwerk NHIBS Antwerpen, 98-99.
  • S.N. 1988: Gerechtdiensten willen neerstrijken in Sanderus-blok, Gazet van Antwerpen 27-28 februari, 25.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita