Hoekhuis en woonhuizen

Tekst van Geheel van winkel- en burgerhuizen in art nouveau (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7520)

Eenheidsbebouwing bestaande uit hoekhuis met winkelfunctie en telkens twee aansluitende woonhuizen, eclectische stijl naar ontwerp van Fl. Verbraeken, van 1905; respectievelijk vier en drie bouwlagen onder pseudo-manardedak met dakkapellen en oeils-de-boeuf, aan Sanderusstraat met bewaarde neoclassicistische omlijsting.

Lijstgevels met parement van natuursteen en verspringende houten kroonlijst op ranke consooltjes. Hoekhuis oorspronkelijk met tuitgevels, waardoor asymmetrisch gevelsilhouet. De uiterste woningen met houten erker en ijzeren balkon, de aansluitende huizen met gevelbreed bel-etagebalkon met vernieuwde leuning. Borstweringen, blinde boogvelden en fries met bas-reliƫfs: medaillons met portretten, grotesken, guirlandes.

• VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 83.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita