Herenhuis R. Moretus-De Theux

Herenhuis R. Moretus-De Theux, in 1950 aangekocht door de F.O.B.-kliniek (Federatie van Onderlinge Bijstand); in 1979 aangekocht door de stad Antwerpen ten behoeve van de Vierde Politie-afdeling.

Groot hotel in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van Jan Stordiau, van 1879-84. Halfvrijstaand gebouw van vijf traveeën en drie bouwlagen onder ruim schilddak (leien, nok parallel met de straat) met verschillend uitgewerkte dakkapellen en typische schoorstenen. Lijstgevel, enkelhuistype, van bak- en natuursteen op geprofileerde sokkel van arduin, onderbroken door rondbogige getraliede keldervensters. Markante hoger opgaande middentraveeën en risalietvormende zijtraveeën, respectievelijk behandeld als halsgevel met voluten, klauwstukken in vorm van griffioenen, entablementen en fronton, en gebroken puntgeveltjes met natuurstenen daklijsten, topstukken en vensteromlijsting met pilasters en hoofdgestel.

Begane grond en hoofdverdieping met kolossale vensterpartijen; kruiskozijnen met natuurstenen dorpels, stijlen en omlijsting, onder meer met wortelmotief, cannelures, balusters, diamantkoppen, consooltjes met maskerkop, enzovoort afwisselend onder gekorniste waterlijst of driezijdig fronton met hoog-reliëfs; de tussenliggende borstweringen versierd met medaillons met portretten van illustere humanisten, zoals B. Moretus, C. Plantin, J. Lipsius, enzovoort door beeldhouwer L. Dupuis. Derde bouwlaag met rondbooggalerijen en loggia's voorafgegaan door balkon met balustrade.

Uiterst links, monumentale rondboogpoort in geprofileerde omlijsting, geflankeerd door leeuwen en ranke zuiltjes onder hoofdgestel, laatstgenoemde met gesculpteerd fries, waarop onder andere afbeelding van passer en drukkersmerk; originele houten vleugeldeur met zwaar paneelwerk.

Interieur: monumentale neorenaissancistische trapzaal met bovenlicht, marmeren vloeren, portieken en trapleuningen, laatstgenoemde met bronzen balusters, stucwerk; originele houten binnendeuren met paneelwerk.

• Demeures familiales, Antwerpen, 1950, p. 261-267.
  • VANHOVE B., De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, onuitgegeven licentiaatsverhandeling R.U.G., 1978, p. 13.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita