Woning Max Rooses

Schoolgebouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd als woning voor Max Rooses, vermoedelijk naar ontwerp van Pieter Dens. Dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak.

Bakstenen lijstgevel waarvan hogere risalietvormende middentravee met trapgeveltje; bepleisterde en beschilderde gevelbeëindiging met kroonlijst op consoles. Kruiskozijnen, behalve in midddentravee met rondboogvormige muuropeningen in entablementomlijstingen; laatstgenoemde op derde verdieping met gekoppeld venster en driehoekig fronton.

Bewaard interieur in neo-Vlaamserenaissance-stijl, van 1882 door G. Den Duyts.

• DE CLERCQ L., Max Rooses als inspirator van de neo-Vlaamserenaissance in Antwerpen (Voordracht gehouden op 12 mei 1989 op een studiedag over het onderzoek naar 19de-eeuwse kunst en architectuur).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita