Opslagplaats

Opslagplaats gebouwd als sigarettenfabriek voor de firma "Araks-Tchamkerten & C , Manufacture de cigarettes Egyptiennes", diverse ontwerpen door F. Van Opstal, definitief en uitgevoerd project van 6 november 1912. Indrukwekkend complex waarvan de dragende kolommen een vroeg voorbeeld zijn van de toepassing van gewapend beton volgens het Hennebique-systeem. Oorspronkelijk vleugels met galerijen gegroepeerd rond een binnenplaats, laatstgenoemde overdekt in 1956 naar ontwerp van J. Van Zeeland.

Natuurstenen straatgevel in Oosters geïnspireerde stijl, zeven traveeën en vier bouwlagen onder plat dak. Risalietvormende tweede en voorlaatste travee met erker en hoger opgaande sokkels van de in 1956 verdwenen torens met uivormige koepels. Geveldecoratie en diverse muuropeningen ontleend aan de vormentaal van Oosterse kunst.

Eenvoudige bakstenen achtergevel aan Wipstraat.

• S.n. 1985: De Egyptische sigaretten kwamen ooit uit Antwerpen, Gazet van Antwerpen 21 december, 25.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita