Dokterswoning met erker

In de 16de eeuw woning van Joachim Roelants, lijfarts van Karel V. Volgens een aquarel van J .B. De Noter eertijds gebouw in traditionele bak- en zandsteenstijl van zes traveeën en twee bouwlagen gemarkeerd door centrale getrapte top en twee getrapte dakkapellen. Uiterst links een laatgotische erker.

Aangepast in de 19de eeuw doch met behoud van de laatgotische driezijdige erker: korfboogvenster tussen twee spitsboogvensters voorzien van visblaastraceringen en bekroond door hogels en kruisbloemen; kleine nis met Christusbeeldje van 1890 onder het centrale venster.

Huis afgebroken in 1969. Erker heropgebouwd evenals korfboogpoort eronder met nieuwe materialen onder leiding van S. Van Craen en opgenomen in nieuwe bouw van tien traveeën en vier bouwlagen.

• Rijksdienst voor Monumenten- en Landschapszorg, dossier nummer 4071.
  • Stadsarchief Mechelen, Berlemont F., Persoonlijk Archief: Sint-Romboutskerkhof.