Huisekoutermolen

Houten staakmolen op open teerlingen ingeplant in een eeuwenoud molenlandschap op de heuvelkam tussen Leie en Schelde. Huidige molen afkomstig van Waregem, daar gekend als Hoogmolen en reeds vermeld sinds begin 16de eeuw, aangekocht in 1971 door molenspecialist P. Bauters. Heropgebouwd op de plaats van een stenen windmolen zogenaamde "snuifmolen", laatst gekend als Cnuddes molen en afgebrand in 1851. Volledige ontmanteling, overbrenging en restauratie door W. Mariman en opnieuw maalvaardig sinds 1975. Centrum van molenaarscursus sinds 1978.

Molen zonder molendam op gewitte gemetste teerlingen met hoogteteerlingen in noord-zuid-as. Oorspronkelijke kapellenkap vervangen door mansardekap (eikenhouten schaliën) met windwijzer in vorm van paard met ruiter. Vrij smal molenkot bezet met natuurleien aan de windweeg en grenenhouten schuddebert aan andere zijden. Voorzijde met brede trap (30 treden) met klein balkon en luikapje links; kruiwerk met houten kruihaspel. Gevlucht met eikenhouten pestelroeden. Eikenhouten, zeer oude askop en gietijzeren askop, vermoedelijk van West-Vlaams fabricaat. Twee maalgangen: een voor- en achtermolen met twee koppels natuurstenen afkomstig van Dupéty (La-Fertté-sous-Jouarre); vernieuwde steenkisten. Klauwijzer van voormolen met jaartal 1758, van achtermolen tweemaal jaartal 1633 en smidsinitialen SP, teruggevonden op andere molens onder meer in Mere, Ramskapelle en Tielt.

• BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken, Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 139-147.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen