Stedelijke Normaal- en Oefenschool

Tekst van Stedelijke Normaal- en Oefenschool (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7447)

Stedelijke Normaal- en Oefenschool van 1929-31 naar ontwerp van stadsarchitect E. Van Averbeke met medewerking van A. Fivez en A. Demol.

Opgericht (1930) als tijdelijk tentoonstellingspaviljoen voor Vlaamse Kunst, om nadien ingericht te worden als lagere jongens- en meisjesschool; na de Wereldtentoonstelling echter verbouwd en verder afgewerkt als Stedelijke Normaal- en Oefenschool en plechtig geopend in 1932.

Baksteenbouw, ingeplant tussen Pestalozzistraat en Jan De Voslei, waarbij de architect de indeling van het gebouw zichtbaar heeft gemaakt in de gevels door het naast elkaar gebruiken van verschillende doch symmetrisch opgestelde volumes. Boeiend volumespel van verspringende lijstgevels met verschillende hoogte; horizontale en verticale accenten door plaatsing van rechthoekige vensters in registers of verticale gevelvlakken. Binnenplaats verdeeld door betonnen pergola.

Sober interieur met uitzondering van marmeren hal met glasramen en casettenplafond (verwijzend naar het gebruik als tentoonstellingspaviljoen).

• AERTS W. 1977: Emiel Van Averbeke (1876-1946). Stadshoofdbouwmeester. Zijn bijdrage tot de moderne bouwkunst te Antwerpen, onuitgegeven licentiaatsverhandeling R.U.G., 79-80, 165-167.
  • VAN AVERBEKE E. 1933: Ecole Normale et d'Application Anvers, in L'Emulation 6, 115-117.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita