Beurs Diamanthandel

Imposant pand van vijf traveeën en vier bouwlagen onder pseudo-mansardedak, eclectische stijl van 1920 naar ontwerp van Jos Smolderen, Jan Vanhoenacker en John Van Beurden.

Natuurstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand, hoge geblokte begane grond en middenrisaliet van drie traveeën, op bovenverdieping gemarkeerd door kolossale gegroefde pilasters en driekwartzuilen op hoge sokkels met medaillons en composietkapitelen.

Brede puilijst waarop doorlopende balustrade, in middentravee vooruitspringend voor balkon en bekroond door twee vrouwenbeelden van A. Van Beurden (1854-1938). Voorts borstweringen met neo-Lodewijk XVI-decor, onder meer festoenen, cartouches en maskerkoppen. Klassieke gevelbeëindiging met op fries "Beurs voor Diamanthandel".

Getoogde (beneden) en rechthoekige vensters met tussenstijl, dakvensters in entablementomlijsting met gebogen frontons. Brede rechthoekige poort in entablementomlijsting, groot ovaal bovenlicht in zwaar bewerkte omlijsting.

• Gegevens verstrekt door T. Eyckerman.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita